top of page
  • Writer's pictureMARIA PIERI

Πόσα κιλά πρέπει να πάρει μια γυναίκα στην εγκυμοσύνη;




Η υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια την εγκυμοσύνης έχει μεγαλύτερη σημασία από ποτέ! Είναι σημαντικό να υπάρχει ποικιλία τροφών σε μικρά και τακτικά γεύματα ώστε το έμβρυο να παίρνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για την σωστή ανάπτυξη του.


Κάθε γυναίκα έχει διαφορετικό σωματότυπο και διαφορετικές ανάγκες έτσι η αύξηση βάρους στην κάθε μια είναι διαφορετική! Η αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη συνδέεται άμεσα με τον Δείκτη Μαζας Σώματος (ΔΜΣ, BMI) της εγκυμονούσας.


Σε γενικές γραμμές η φυσιολογική αύξηση βάρους σε μια γυναίκα με φυσιολογικό βάρος ΔΜΣ είναι από 11.5-14 κιλά. Για μια γυναίκα με υπέρβαρο ή παχύσαρκο ΔΜΣ τα κιλά που πρέπει να πάρει κατα την διάρκεια την εφκυμοσύνης κυμαίνονται από 6-10 κιλά αναλόγως.


Τα νούμερα αυτά διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα, και από το βάρος πριν από την εγκυμοσύνη. H εγκυμοσύνη συνοδεύεται από σημαντικές μητρικές προσαρμογές που υποστηρίζουν την ανάπτυξη του πλακούντα και επιτρέπουν την δημιουργία και ανάπτυξη του εμβρύου. Παρά το γεγονός ότι ακούμε συχνά ότι οι έγκυες πρέπει να τρώνε για δύο, οι ενεργειακές ανάγκες αλλάζουν μόνο στο 2ο και 3ο τρίμηνο και οι αυξημένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να ικανοποιούνται από την ίδια ποσότητα φαγητού που καταναλωνώταν πριν από την εγκυμοσύνη.


Ο στόχος είναι να βοηθήσουμε όλες τις εγκυμονούσες γυναίκες να επιτύχουν και να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος υιοθετώντας μια ισορροπημένη διατροφή και να είναι σωματικά δραστήριες.


bottom of page