top of page
  • Writer's pictureMARIA PIERI

Πως να στηρίξω κάποιον που κάνει δίαιτα?

Όλοι μας έχουμε στο κοντινό μας περιβάλλον κάποιον τον οποίο προσπαθεί να χάσει βάρος και μερικές φορές άθελα μας τον εμποδίζουμε ή του δυσκολεύουμε την προσπάθεια.


Ανάλογα με την περίσταση υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορούμε να το χειριστούμε. Σίγουρα αυτό που δεν χρειάζετε με τίποτε είναι κάποιον από πάνω του για να τον επικρίνει ή να του δίνει συμβουλές για το τι πρέπει να τρώει. Αυτό είναι η δουλειά του διαιτολόγου/ διατροφολόγου που πιθανό να τον παρακολουθεί.


Από την δική σας μεριά σίγουρα θα τον βοηθούσατε με το να μην τρώτε μπροστά του ή να παίρνετε στο σπίτι ή στο γραφείο (ανάλογα από το περιβάλλον) τρόφιμα που είναι πειρασμοί για τον ίδιο. Ιδίως αν είναι σε περίοδο προσαρμογής ή σε περιόδους που έχει χαμηλό κίνητρο θα ήταν πολύ εύκολο ο άλλος να παρασυρθεί σε κάτι που του αρέσει. Γενικά αποφύγετε να έχετε τρόφιμα και φαγητά εκτεθειμένα στον χώρο που κάποιος που μπαίνει στο χώρο να τα βλέπει συνέχεια.


Αν το άτομο που θέλετε να βοηθήσετε μένει στον ίδιο χώρο με εσας αποφύγετε την ώρα του φαγητού να συζητάτε για το τι τρώει, να τον αγχώνετε για το φαγητό ή να παρατηράτε την ποσότητα που βάζει στο πίατο του ή να σχολιάζετε για το τι έχει η διατροφή του. Με το να τα κάνετε αυτά, το πιο πιθανό αυτό που θα καταφέρετε είναι να τον εκνευρίσετε ή να τον αγχώσετε πολύ περισσότερο. Αν για εσάς το φαγητό νιώθετε ότι είναι ένας τρόπος φροντίδας προς τον άλλο, προσπαθήστε να μην είναι. Βρείτε άλλους τρόπους να δείχνετε την αγάπη και την φροντίδα σας και όχι με το να φτιάχνετε γλυκά ή φαγητά που να του αρέσουν.


Αν έρθει αυτός που προσέχει σπίτι σας και του προσφέρετε κάτι και πει ''όχι'' μην το πιέζετε να φάει. Είτε προσέχει είτε και να μην προσέχει ο άλλος δεν είναι σωστό να τον πιέζουμε να φάει ή έστω να δοκιμάσει κάτι που εμείς φτιάξαμε για να νιώσουμε εμείς ικανοποίηση. Μπορούμε από ευγένεια να του προσφέρουμε κάτι αλλά αν ο άλλος πει ''όχι ευχαριστώ'' δεχτείτε το και μην το κάνετε θέμα. Εννοείτε αποφύγετε τις συζητήσεις του τύπου ''γιατι δεν τρώς;'''' προσέχεις;'' ''Κάνεις δίαιτα;'' ''Δεν το έφαγες όλο! Φάτο!''. Το ότι κάποιος δεν θέλει εκείνη την στιγμή να φάει κάτι, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάνει δίαιτα, ούτε ότι θέλει να σας προσβάλλει. Μπορεί απλά να μην πεινάει! Σεβαστείτε λοιπόν την επιθυμία του, χωρίς σχόλια.


Ό,τι κι αν κάνει, προσπαθήστε να μην του δείχνετε ότι τον παρατηρείτε. Το να αισθάνεται κάποιος ότι κρίνεται συνέχεια και ότι του “μετράτε τις μπουκιές”, μπορεί να καταλήξει πολύ ενοχλητικό. Το μόνο που θα καταφέρετε, είναι να αισθανθεί εκνευρισμό που μπορεί να τον οδηγήσει τελικά να φάει περισσότερο ή ακόμα και να επιδιώκει να τρώει κρυφά, προκειμένου να το απολαύσει. Ότι κι αν κάνει, προσπαθήστε να μην γίνετε επικριτικοί και απλά παρατηρείστε τι έγινε.


Επικεντρωθείτε στις θετικές αλλαγές που κάνει. Κάντε μια τακτική αναφορά στις αλλαγές που βλέπετε ότι έχει κάνει. Μία τόνωση στην αυτοπεποίθησή μας και υπενθύμιση του στόχου μας, όλοι την χρειαζόμαστε. Εκφράστε του τον θαυμασμό σας για ό,τι έχει καταφέρει. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να τον στηρίζετε. Φροντίστε να του το λέτε συχνά!


Σίγουρα η κάθε προσπάθεια είναι μοναδική και σίγουρα όχι απλή. Μην υποτιμάτε την δυσκολία του να χάσει βάρος, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να αισθανθεί ότι δεν τον καταλαβαίνετε.



bottom of page