top of page
  • Writer's pictureMARIA PIERI

Ορμόνες: Mπορούν να επηρεάσουν την απώλεια βάρους;

Updated: Oct 18, 2020



Οι ορμόνες ελέγχουν κάθε σύστημα στο σώμα μας και έχουν ισχυρή επίδραση στο βάρος μας. Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν δίαιτα και ασκούντε επι καθημερινής βάσεως και εξακολουθούν να δυσκολεύοντε στο να χάσουν βάρος. Αυτό λοιπόν μπορεί να αποτελέι ένα ζήτημα ορμονών. Επίσης, υπάρχουν άνθρωποι που επιτυγχάνουν την απώλεια βάρους και στη συνέχεια πέρνουν πίσω το βάρος που έχασαν ακόμη και περισσότερο που και αυτό μπορεί να κρύβει μια ορμονική αιτία.


Ποιες είναι οι ορμόνες που μπορεί να σχετίζοντε με το βάρος; Οι κύριες ορμόνες είναι οι εξής: λεπτίνη, ινσουλίνη, κορτιζόλη, θυρεοειδή και οιστρογόνα.


Λεπτίνη: Αυτή είναι η κύρια ορμόνη που συνδέεται με τα συναισθήματα της πείνας και του κορεσμού. Ουσιαστικά, είναι η ορμόνη που εμποδίζει το σώμα από την πείνα και ελέγχει έμμεσα το ποσοστό απώλειας λίπους. Κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος απώλειας λίπους, είναι συνηθές το σώμα να παράγει λιγότερη λεπτίνη λόγω του ότι τρώμε λιγότερο και αυτό μπορεί να επιβραδύνει την απώλεια λίπους. Η λεπτίνη είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο είναι πολύ καλύτερο να καταναλώνουμε ακριθώς τις θερμίδες που χρειαζόμαστε σε καθημερινή βάση όταν δεν ακολουθούμε κάποιο πρόγραμμα για να χάσουμε βάρος.


Ινσουλίνη: Το σώμα παράγει ινσουλίνη και αύξησάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυτό κυρίως προέρχετε από την κατανάλωσηυδατανθράκων.


Κορτιζόλη: Η κορτιζόλη είναι ορμόνη του στρες. Όταν το σώμα παράγει υψηλές ποσότητες πίεσης, επιβραδύνει τον μεταβολισμό και δημιουργεί δυσκολίες στην απώλεια λίπους.


Θυρεοειδής: Η συγκεκριμένη ορμόνη ελέγχει το μεταβολισμό σε κάθε κύτταρο του σώματος. Ένας θυρεοειδής χαμηλής ή υψηλής λειτουργίας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το βάρος και μπορεί να προκαλέσει πρόσληψη βάρους ειδικά γύρω από την περιοχή της κοιλιάς.


Οιστρογόνα: Τα οιστρογόνα είναι λιπογόνές ορμόνη (ορμόνη που δημιουργεί λίπος). Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα προγεστερόνης του σώματος και μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους. Συνήθως τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων σχετίζοντε με PCOS (σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών), ενδομητρίωση, ινομυώματα.


Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέξει τις ορμόνες σας, προκειμένου να κατανοήσετε πλήρως τον ρόλο των ορμονών στη διαδικαδία απώλειας βάρους!

bottom of page