top of page
  • Writer's pictureMARIA PIERI

Είναι η περίοδος μετά τις γιορτές κατάλληλη για να μπούμε σε πρόγραμμα διατροφής;




Νιώθεις σαν να τα υπερέφαγες αυτές τις γιορτές; Νιώθεις ότι με το καινούργιο χρόνο θες να μπείς σε ένα πρόγραμμα και να εντάξεις την υγιεινή διατροφή και την άσκηση στην ζωή σου; Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή!


Η απώλεια βάρους δεν είναι ποτέ εύκολη, αλλά οι πρώτες μέρες μετά από τις διακοπές μπορεί να θεωρηθούν και ευκολότερες. Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε φορά που καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από ό, τι το σώμα σας καίει (όπως σε εορταστικές γιορτές και στη συνέχεια κάθεστε για ώρες με τους φίλους ή τους συγγενείς σας) - το σώμα σας ενεργοποιεί μια σειρά φυσιολογικών διαδικασιών που πραγματικά σας βοηθούν να αντιστρέψετε την περίσσεια.


Μετά την υπερκατανάλωση των διακοπών, εάν είστε προσεκτικοί στα σήματα πείνας και κορεσμού του σώματός σας, ίσως να μην αισθάνεστε τόσο έντονα την ανάγκη να καταναλώσετε λιπαρά τρόφιμα.


Η έναρξη ενός νέου έτους είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να εντάξετε τη σωματική δραστηριότητα (αλλά να είστε ευγενής με το σώμα σας! Να ξεκινήσατε από τα απλά).

Εκτός από τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας που καταναλώνεται στη σωματική δραστηριότητα, μερικές αλλά όχι όλες οι μελέτες δείχνουν ότι η υπερβολική κατανάλωση ενέργειας - όπως κατά τη διάρκεια των διακοπών - οδηγεί σε αύξηση της ποσότητας ενέργειας που καίει το σώμα σε κατάσταση ηρεμίας. Αυτό είναι γνωστό ως "ενεργειακή δαπάνη ανάπαυσης" ή "αναπαυτικός μεταβολικός ρυθμός".


Tρώγοντας λιγότερο και εντάσσωντας την άσκηση αυτό το νέο έτος, τότε το σώμα σας θα κάψει τις υπερβολές των διακοπών σας πολύ αποτελεσματικά. Αυτό θα συμβάλει στην ταχεία απώλεια βάρους, όχι μόνο λόγω της απώλειας λίπους, αλλά και λόγω της απώλειας γλυκογόνου.


Κάθε φορά που τρώτε περισσότερο από τις άμεσες ανάγκες σας, όπως κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, το σώμα σας μετατρέπει μερικά από αυτά τα τρόφιμα σε γλυκόζη (απλή ζάχαρη) και έπειτα σε γλυκογόνο. Αυτό είναι αποθηκευμένο στους μυς και το συκώτι σας για τις στιγμές που τρώτε λιγότερο. Το σώμα σας μπορεί να αποθηκεύσει περίπου μισό κιλό γλυκογόνου συνολικά. Οι υπόλοιπες υπερβολές αποθηκεύονται ως λίπος.


Το ενδιαφέρον για το γλυκογόνο είναι ότι κατέχει περίπου το τριπλάσιο βάρος του στο νερό. Έτσι, όταν ξεκινάτε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, το σώμα σας καταναλώνει το αποθηκευμένο γλυκογόνο στις πρώτες ημέρες και το νερό που ήταν συσκευασμένο μαζί του (εύκολα ένα λίτρο) απελευθερώνεται. Πολλά από αυτά καταλήγουν ως ούρα.


Η απώλεια βάρους στην αμέσως μετα-περίοδο διακοπών μπορεί να είναι η ταχύτερη που θα είναι ποτέ - μέχρι και αρκετά κιλά την εβδομάδα. Και αυτό μπορεί να είναι το πλέον κατάλληλο κίνητρο για πολλούς.


Μια κοινή θεωρία είναι ότι η γρήγορη απώλεια βάρους είναι κακή. Πράγματι, το συνηθές είναι να ακούτε συστάσεις για τον περιορισμό της απώλειας βάρους σε μισό κιλό ανά εβδομάδα ή λιγότερο. Αλλά, έρευνες δείχνουν ότι τα κιλά των εορτών είναι προσωρινά, δεν έχουν αφομοιωθεί στο σώμα σας και μπορείτε πιο εύκολα και πιο γρήγορα να απαλλαγείτε από αυτά.


Κλείστε ένα ραντεβού με το διατροφολόγο σας το συντομότερο και μπείτε στο πρόγραμμα! Καλή αρχή!

bottom of page