top of page
  • Writer's pictureMARIA PIERI

Τι τρόφιμα είναι καλό να περιλαμβάνει η λίστα για τα ψώνια σε περίοδο καραντίνας;

Updated: Oct 18, 2020






Αρχικά πρώτα απόλα κάντε λίστα. Είτε αν θα πάτε στο σουπερμαρκετ είτε αν θα παραγγείλετε να σας τα φέρουν σπίτι φροντίστε να είστε οργανωμένοι να κάνετε την λίστα σας από πρίν για να μην ξεχάσετε τυχόν απαταίτητα και σίγουρα για να αποφεύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις ιδίως σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της καραντίνας. Πριν κάνετε την λίστα είναι καλό να φτάξετε ένα εβδομαδιαίο πλάνο με το τι θα μαγειρεύετε κάθε μέρα ούτως ώστε να σας βοηθήσει και στο να αποφεύγετε να τρώτε ανεξέλεκτα.


Παρακατω θα βρείτε τρόφιμα τα τρόφιμα που θεωρώ εγώ σημαντικά και απαραίτητα να έχει ο καθένας από εμάς στη διατροφή του για να μπορεί να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή.


Φρούτα και λαχανικά και φρέκα και κατάψυξης - Τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά είναι διατροφικά ισοδύναμα με τα φρέσκα. Λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες που χρειαζόμαστε! Ή αγοράστε πιο άγουρα φρούτα που θα σας κρατήσουν περισσότερο και φροντίστε να τα καταναλώσετε τις πρώτες μέρες και μετά μόλις τελειώσουν μπορείτε να καταναλώσετε τα κατεψυγμένα.

Όσπρια- Διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης.

Ρύζι, πουργούρι, κινόα και ζυμαρικά ολικής αλέσεως – και αυτά τα τρόφιμα έχουν μεγάλη ημερομηνία λήξης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε σαν συνοδευτικό είτε σαν κυρίως γεύμα.

Κριτσίνια και φρυγανιές ολικής αλέσεως – αντέχουν περισσότερο συγκριτικά με το ψωμί και μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε ένα υγιεινό πρωινό ή μεσημεριανό

Αλεύρι ολικής αλέσεως – μπορούμε να φτιάξουμε πολλές συνταγές.

Βρώμη – διατηρείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι τρόφιμο με πολλές φυτικές ίνες που μας κρατά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορούμε να φτιάξουμε πολλές συνταγές είτε για πρωινό είτε ενδιάμεσο.

Τυρί / Γαλακτοκομικά προιόντα – Μπορείτε να αγοράσετε φυτικά γάλατα τα οποία έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. Για περισσότερη πρωτείνη προτιμήστε σόγιας ή κάποιο με εμπλουτισμένη πρωτείνη.

Αυγά – διατηρήστε τα στο ψυγείο για περίπου 1 ½ μήνα. Είναι πλούσια πηγή πρωτείνης και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε εξίσου για πολλές χρήσεις.

Ξηρούς καρπούς και αλλείματα ξηρών καρπών - εξερετική πηγή πρωτείνης και βιταμινών και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν ενδιάμεσο και να τις προσθέσουμε σε σαλάτες για έξτρα πρωτείνη.

Κρέας ή ψάρι– Αγοράστε είτε ψάρι είτε κρέας είτε κατεψυγμένο είτε φρέσκο και μπορείτε να το αποθηκεύσετε στην κατάψυξη για να τα έχετε για περισσότερο χρονικό διάστημα .

Πάνω απόλα φροντίστε να ψωνίζετε χωρίς πανικό και σε λογικές ποσότητες. Η καραντίνα είναι από μόνη της αγχωτική. Και ενώ στις δύο πρώτες εβδομάδες που μπορεί να μείνετε μέσα στο σπίτι, θα μπορούσατε να σκεφτείτε να φτιάξετε μόνοι σας διάφορα τρόφιμα και διάφορες συνταγές για να περάσει και ο χρόνος φροντίστε αυτά που φτιάχνετε να είναι σχετικά χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά. Φροντίστε να ετοιμάζετε κάτι υγιεινό και παράλληλα θρεπτικό.

bottom of page