top of page
  • Writer's pictureMARIA PIERI

Συναισθηματική Υπερφαγία

Updated: Oct 18, 2020




Ένα φαινόμενο που λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής και του άγχους της καθημερινότητας είναι πλέον πολύ συνηθές!

Η συναισθηματική υπερφαγία πρόκειται για μια ανάγκη υπερκατανάλωσης τροφής. Είναι ένα συχνό φαινόμενο εθισμού το οποίο μπορεί να προκαλέσει εώς και παχυσαρκία εάν δεν το προσέξεις έγκαιρα.

Η συναισθηματική υπερφαγία προκαλείται κυρίως από το άγχος, την πίεση ή και θυμό.


Η υπερφαγία χαρακτηρίζει το άτομο που  καταναλώνει φαγητό χωρίς να πεινάει και τρώει κυρίως βάση των συναισθημάτων του! Μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες αλλά κυρίως στην εφηβία και στην ενήλικη ζωή.


Πώς μπορεί κάποιος να σταματήσει την υπερφαγία;


- Αρχικά μια ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη! Μιλήστε με κάποιο ειδικό ώστε να σας ετοιμάσει μια διατροφή βασισμένη στον τρόπο ζωής σας και στις συνήθειες σας. Τρώγοντας σωστά γεύματα και σε σωστά ωράρια μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τα υπερφαγικά επεισόδια!


- Εξίσου σημαντικό είναι να σταματήσετε να είστε αυστηροί κριτές του εαυτού σας και να μην τον απαξιώνεται. Αγαπήστε τον εαυτό σας όπως είναι για να μπορέσετε να αντιληφθείτε και να αλλάξετε τις δυσλειτουργικές σας συνήθειες. Όταν αντιληφθούμε τους λόγους που μας οδηγούν σε αυτή την υπερφαγία, τότε θα είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες. Χρειάζετε πολλή αυτοσυγκράτηση και προσπάθεια ώστε να αναγνωρίσετε την αιτία που σας ωθεί στην ψυχολογική πείνα.

- Μάθετε να αναγνωρίζετε την πραγματική πείνα από την συναισθηματική ανάγκη να φάτε κάτι! Χαλαρώστε και αφήστε χρόνο στον εαυτό σας μετά από κάθε γεύμα να γίνει σωστά η πέψη της τροφής και να κατανοήσετε ότι έχετε χορτάσει για να αποφύγετε τα τσιμπολογήματα.



bottom of page