top of page
  • Writer's pictureMARIA PIERI

Πολυκυστικές ωοθήκες και διατροφή





Μπορεί το σύνδρομο πολυκιστικών ωοθηκών να αντιμετωπιστεί με διατροφή;


Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι το πιο συχνό ορμονικό πρόβλημα που εμφανίζετε στις γυναίκες γόνιμης ηλικίας. Οι γυναίκες με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) έχουν κατά κανόνα πολλαπλές κύστεις στις ωοθήκες τους, που προκαλούνται από υπερπαραγωγή ορμονών που ονομάζονται ανδρογόνα. Το σύνδρομο αυτό συνδέετε συνήθως με υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα ινσουλίνης. Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που βοηθά τα κύτταρα του σώματός σας να μετατρέψουν τη ζάχαρη (γλυκόζη) σε ενέργεια.


Τα υπερβολικά υψηλά επίπεδα ινσουλίνης συνδέοντε με την παραγωγή ανδρογόνων όπως η τεστοστερόνη, η οποία με τη σειρά της είναι υπεύθυνη για την αποθήκευση λίπους κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς. Επίσης το σύνδρομο συνδέεται με αντίσταση στην ινσουλίνη η οποία μπορεί να δυσκολέψει την απώλεια βάρους.


Πολλές γυναίκες με PCOS μπορούν να διαχειριστούν τα συμπτώματα τους και να μειώσουν τον κίνδυνο άλλων ιατρικών προβλημάτων ελέγχοντας τη διατροφή τους και τις επιλογές τρόπου ζωής.


Για να διατηρείσετε σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα πρέπει:

  • Να προτιμάτε την κατανάλωση υδατανθράκων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και πλούσιοι σε φυτικές ίνες.

  • Να γίνεται ίση κατανομή των υδατανθράκων μέσα στην ημέρα αλλά και στα επιμέρους γεύματα.

  • Να καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα και να μην αφήνετε τον οργανισμό νηστικό πάνω από 3 με 4 ώρες,  ώστε να διατηρείτε σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

  • Να καταναλώνετε 2 φορές την εβδομάδα ψάρια κατά προτίμηση πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά.


Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτείνες χαμηλές σε λιπαρά και αντιφλεγμωνόδη τρόφιμα όπως μπαχαρικά και ντομάτες δεν πρέπει να απουσιάζουν από την διατροφή!


Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της αντίστασης στην ινσουλίνη, επιβραδύνοντας την πέψη και μειώνοντας την επίδραση της ζάχαρης στο αίμα. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες περιλαμβάνουν:

* Λαχανικά όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, πιπεριές, μαρούλια, κολοκύθι (Συνήθως τα σκουρόχρωμα λαχανικά έχουν πιο πολλές φυτικές ίνες)

* Όσπρια όπως φασόλια και φακές

* Αμύγδαλα

* Γλυκοπατάτες

* Φρούτα όπως μούρα


Τα τρόφιμα που συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής μπορεί επίσης να είναι επωφελείς. Περιλαμβάνουν:

* ντομάτες

* σπανάκι

* αμύγδαλα και καρύδια

* ελαιόλαδο

* φρούτα, όπως βατόμουρα και φράουλες


Τρόφιμα για αποφυγή:

  • Τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες

  • Σνακ και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

  • Κόκκινα κρέατα.

Ζυμαρικά ζυμαρικών που απαριθμούν το σιμιγδάλι, το άσπρο αλεύρι ή σιτάλευρο ως πρώτο συστατικό τους είναι ψηλά σε υδατάνθρακες και χαμηλά σε φυτικές ίνες. Αυτά θα πρέπει να αφαιρεθούν από τη διατροφή. Η ζάχαρη είναι εξίσου υδατάνθρακας και θα πρέπει να αποφεύγεται όπου είναι δυνατόν. Όταν διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων, φροντίστε να ψάξετε για τα διάφορα ονόματα της ζάχαρης. Αυτές περιλαμβάνουν σακχαρόζη, σιρόπι αραβοσίτου υψηλής φρουκτόζης και δεξτρόζη. Η ζάχαρη μπορεί επίσης να κρύβεται στα πράγματα που πίνετε, όπως η σόδα και ο χυμός.

bottom of page