top of page
  • Writer's pictureMARIA PIERI

Πασχαλινές διατροφικές συμβουλές

Updated: Oct 18, 2020

Οι γιορτινές μέρες του Πάσχα συνοδεύονται από πολλές παραδόσεις που ως επί το πλείστον έχουν να κάνουν με την διατροφή. Είναι πολύ σημαντικό τις μέρες αυτές να μην το παρακάνουμε με τα γεύματα και τα πασχαλινά εδέσματα και να μην ξεχνάμε τον αρχικό μας στόχο.

  • Αρχικά η κατανάλωση στο πρωινό των δυο ημερών θα πρέπει να γίνετε με μέτρο ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν τηρήσει την νηστεία των προηγούμενων ημερών για την αποφυγή βαρυστομαχιάς και γαστρεντερικών προβλημάτων όπως δυσπεψία αφού η απότομη πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων των παραδοσιακών τροφών, μετά τη λιτή διατροφή της νηστείας επιβαρύνει εξαιρετικά το πεπτικό σύστημα. Για πρωινό μπορείτε να αντικαταστήσετε το πρόγευμα σας με 1 φέτα φλαούνα μαζί με τον καφέ σας ή δυο λεπτές φέτες τσουρέκι.

  • Προσπαθήστε να τηρήσετε όλα τα γεύματα της ημέρας σας: πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. (Αν το μεσημέρι έχετε τραπέζι προσπαθήστε το βραδινό σας να είναι πιο ελαφρύ ή το αντίθετο).

  • Περιορίστε τα τσιμπήματα. Γεμίστε ένα πιάτο με λογική ποσότητα από τα φαγητά της ημέρας και φροντίστε το μισό πιάτο περίπου να αποτελείτε από λαχανικά ή σαλάτες. Ό,τι φαγητό κι αν επιλέξετε από κρέας, αφαιρέστε το ορατό λίπος.

  • Προσπαθήστε να αποφύγετε τα τηγανιτά και τα πολύ λαδερά φαγητά.

  • Τι γλυκό να επιλέξετε; Ολοκληρώστε το γεύμα σας με φρέσκα φρούτα ή φρουτοσαλάτα με γιαούρτι. Αν έχετε τσιμπολογήσει από το τσουρέκι ή τα πασχαλινά κουλούρια στη διάρκεια της ημέρας, καλύτερα να μην τα προσθέσετε και στο γεύμα σας.

  • Η κατανάλωση αλκοόλ φροντίστε να γίνει με μέτρο ώστε να μην υπάρχει υπερπρόσληψη άδειων θερμίδων. Προσέξτε με τι αναμιγνύετε το ποτό σας. Να ξέρετε ότι κάποιο αναψυκτικό ή κάποιος χυμός μπορεί να προσθέσει άλλες 100 θερμίδες και αρκετή ζάχαρη σε κάθε ποτό. Προσπαθήστε να αναμιγνύετε το ποτό σας με ποτά όπως σόδα, τόνικ, νερό, λεμόνι είτε light αναψυκτικά.

  • Εκμεταλλευτείτε τις ανοιξιάτικες γιορτινές μέρες με περπάτημα στη φύση. Είναι μια ευκαιρία να κάψετε μερικές από τις επιπλέον θερμίδες που θα πάρετε.

  • Τρίτη του Πάσχα: Καταναλώστε αρκετά φρούτα, λαχανικά και σαλάτες για να ισορροπήσετε την αυξημένη χοληστερόλη, το κορεσμένο λίπος και το αλάτι.


Απολαύστε τις εορταστικές μέρες του Πάσχα χωρίς υπερκατανάλωση αλλά και χωρίς στερήσεις από τα αγαπημένα σας Πασχαλινά εδέσματα, πάντα με μέτρο!








bottom of page