top of page
  • Writer's pictureMARIA PIERI

Παίρνω όση πρωτεΐνη χρειάζομαι;


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν λαμβάνετε επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης;


Αρχικά, η πρωτεΐνη είναι ένα βασικό συστατικό κυττάρου στον οργανισμό αποτελούμενο από 22 δομικά στοιχεία τα λεγόμενα αμινοξέα. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τον οργανισμό για διάφορες λειτουργίες όπως αύξηση μυϊκής μάζας και συντήρηση μυών.


Η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών είναι πραγματικά σημαντική για την οικοδόμηση μυών και μπορείτε να το επιτύχετε με την κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα συμπληρώματα πρωτεΐνης είναι απαραίτητα για την οικοδόμηση μυών αλλά αν παίρνετε την απαιτούμενη ποσότητα πρωτεΐνης από το φαγητό σας δεν χρειάζεστε συμπληρώματα.


Για έναν κανονικό ενήλικα συνιστάται να καταναλώνετε 0.8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό και για τα άτομα που γυμνάζονται η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα πρωτεΐνης είναι 1.4 - 2.0 γραμμάρια ανά κιλό. Για παράδειγμα, για έναν κανονικό ενήλικα που ζυγίζει 55 κιλά, απαιτούνται 44 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα. Για έναν ενήλικα αθλητή που ζυγίζει 80 κιλά η πρωτεΐνη που χρειάζεται είναι περίπου 136 γραμμάρια την ημέρα. Τροφές με υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης είναι οι ακόλουθες.


Πρακτικά (περίπου):

1 στήθος κοτόπουλου περιέχει 35γρ. πρωτεΐνης

2 μέτρια αυγά περιέχουν 13γρ. πρωτεΐνης

1 χούφτα ωμά αμύγδαλα περιέχουν 5.3γρ. πρωτεΐνης

1 κούπα βρασμένες φακές 7.6γρ. πρωτεΐνης


Παραδείγματα υψηλών πηγών φυτικών πρωτεϊνών αποτελούν οι ξηροί καρποί, σπόροι, σόγια, αβοκάντο, όσπρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κινόα, κολοκύθα.


Παραδείγματα υψηλών πηγών ζωικής πρωτεΐνης αποτελούν κοτόπουλο, αυγά, βοδινό κρέας, φιλέτο χοιρινού κρέατος, σολωμό, γάλα και γιαούρτι.


bottom of page