top of page
  • Writer's pictureMARIA PIERI

Κετογονική δίαιτα

Updated: Oct 18, 2020


Μια καινούργια τάση διατροφής που απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων τα τελευταία χρόνια.


Η κετογονική δίαιτα αρχικά προτάθηκε από γιατρούς σαν θεραπευτική διατροφή όχι για το αδυνάτισμα αλλά για ασθενείς που επρόκειτο να χειρουργηθούν και χρειάζονταν να χάσουν βάρος σε μικρό χρονικό διάστημα.

Στην πορεία έχει αποδειχτεί ότι με την κετογονική διατροφή μπορούμε να έχουμε μείωση της έντασης και της συχνότητας των επιληπτικών κρίσεων σε άτομα που πάσχουν από φαρμακοανθεκτική επιληψία. Όταν ο οργανισμός σταδιακά σταματά να χρησιμοποιεί την γλυκόζη ως καύσιμη ύλη και χρησιμοποιεί τα κετονικά σώματα, φαίνετε ότι μειώνετε οι επιληπτικές κρίσεις. Στην πορεία έχει προταθεί και για το αδυνάτισμα.


Τι είναι η κετογονική δίαιτα;

Η κετογονική δίαιτα είναι μια δίαιτα η οποία είναι υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και μέτριας περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη. Συγκεκριμένα, όταν η διατροφή στερείται υδατάνθρακες, αλλά έχει περιεκτικότητα σε λιπαρά έχει ως αποτέλεσμα το συκώτι να παράγει κετόνες. Η διαδικασία της κέτωσης μεταβολίζει το λίπος για να παρέχει ενέργεια, ως αποτέλεσμα να καίτε λαπάρα και όχι υδατάνθρακες για να παίρνετε ενέργεια. Συνοψίζοντας η βασική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό στην κετογονική δίαιτα είναι τα λιπαρά.

Πιθανά οφέλη τις κετογονικής δίαιτας:

1. Μείωση του βάρους σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα .

2. Μείωση των πιθανοτήτων χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης και καρδιακές παθήσεις.

Κίνδυνοι και ανεπιθύμητες παρενέργειες που προκύπτουν από την κετογονική δίαιτα:

1. Έλλειψη βιταμινών και φυτικών ινών.

2. Αύξηση της χοληστερόλης και ηπατικών ενζύμων.

3. Οστεοπενία και Οστεοπόρωση.

4. Κράμπες

Συμπέρασμα:

Η κετογονική δίαιτα μπορεί να προσφέρει γρήγορη μείωση βάρους σε παχύσαρκα και υπέρβαρα άτομα. Ωστόσο όταν γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και χωρίς την βοήθεια κάπου διατροφολόγου μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην υγεία.

bottom of page