top of page
  • Writer's pictureMARIA PIERI

Είναι η ζυγαριά αξιόπιστος δείκτης ελέγχου του βάρους μας;




Η ζυγαριά είναι το πιο συχνό εργαλείο που χρησιμοποιείτε για να ελέγξουμε το βάρος μας. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι είναι και η πιο ακριβής μέθοδος για να ελέγξουμε τις αλλαγές που γίνονται στο σώμα μας.


Είναι πολύ σύνηθες το νούμερο της ζυγαριάς να κολλάει για εβδομάδες στο ίδιο νούμερο ενώ εσύ να νιώθεις αλλαγή στα ρούχα σου ή να μπορείς να μπεις σε παλιότερα σου ρούχα που δεν έμπαινες εδώ και καιρό. Πως γίνεται να συμβαίνει αυτό;


Το βάρος μας καθορίζετε από 3 διαφορετικές τιμές (το σωματικό λίπος, μυϊκή μάζα και τα σωματικά υγρά). Οι ζυγαριές που έχουμε στο σπίτι μας δεν μας βγάζουν αναλυτικά τη σύσταση ανάλυσης σώματος οπότε δεν είναι καθαρό αν το βάρος που χάθηκε είναι λίπος ή υγρά. Είναι σύνηθες φαινόμενο κάποιος που έχει αρχίσει μια διατροφή για απώλεια βάρους σε συνδυασμό με άσκηση και για βδομάδες το βάρος να είναι το ίδιο. Μια συχνή εξήγηση είναι ότι το λίπος του σώματος αρχίζει να μειώνετε και υπάρχει αύξηση στην μυϊκή μάζα. Όπως καταλαβαίνετε ο αριθμός της ζυγαριάς δεν αντικατοπτρίζει πλήρως την εικόνα του κάθε ατόμου.


Σε ποίες περιπτώσεις το βάρος μας έχει απόκλιση;

  • Στις γυναίκες: 4 μέρες μετά, κατά την διάρκεια και 4 μέρες μετά την έμμηνο ρύση λόγω της έντονης κατακράτησης που παρουσιάζετε.

  • Σε παρουσία μειωμένης λειτουργίας του εντέρου ή δυσκοιλιότητας

  • Μόλις έχετε φάει ή πιεί κάτι. Προσπαθήστε να μην φάτε ή μην πιείτε κάτι 2 ώρες πριν να ζυγιστείτε.

  • Αμέσως μετά την άσκηση ή άλλη σωματική δραστηριότητα.

  • Όταν καταναλώνετε φάρμακα.


Η μέτρηση είναι ιδανικό να γίνετε πάντα την ίδια ώρα (κατά προτίμηση το πρωί), κάτω από τις ίδιες συνθήκες (φορώντας περίπου τα ίδια ρούχα) και την ίδια μέρα της εβδομάδας για πιο έγκυρα αποτελέσματα.

bottom of page